Környezetvédelmi termékdíj a számlán

SB-Software rendszerben a termékekhez a környezetvédelmi termékdíjat a jogszabálynak megfelelően lehet számlázni. Mivel ezek konkrét szövegeket is kell, hogy tartalmazzon a beállítása kissé bonyolult lett.

A KT/CSK kód felépítése Törvény írja elő a környezetvédelmi díjköteles termékek, csomagoló anyagok és reklámhordozók termékdíjainak azonosítását biztosító kód felépítését.

A KT/CSK kód hét karaktert tartalmaz, amelyből:
Az első három pozíción a termék meghatározása történik. A negyedik és ötödik pozíció tartalmazza a pénzügyi státuszkódot, amely a díjkötelezettség teljesítésére (fizetésére, nemfizetésére, egyéb jogosultságra) vonatkozik. A hatodik és hetedik pozíció CSK kód esetén az újrahasznosíthatóságot jelöli, míg TK kód esetén a két karakteren egyéb kiegészítő információkat tartalmazó adat tárolása történik. Egy-egy forgalmazandó termék termékdíja függhet attól, hogy alapvetően díjköteles termékkategóriába tartozik, és/vagy függhet attól, hogy a termék értékesítésre kerülő állapota csomagolószerként egy vagy több díjköteles termékkategóriába tartozó összetevőt tartalmaz.
Az értékesítésre kerülő termék egy egységnyi mennyisége termékdíjának kiszámításához rögzíteni kell, hogy a felhasznált környezetvédelmi díjköteles termékkategóriákból egyenként mennyi tartozik, valamint tárolni kell törzsadatként a termékkategóriánkénti díjtételeket.

Termékdíj kategória

A kategória neve értékes és dátuma is bekérésre kerül. Így ha később változik a termékdíj értéke a korábbi teljesítési bizonylatra még az akkori érték kerül kiszámításra

A termékeknél egy új fül készült a kapcsolódó adatoknál. Itt lehet megadni egy adott termék termékdíját
Kód előtag: A CsK kód vagy KT kód első három karaktere.
Kód utótag: A CsK kód vagy KT kód 6. és 7. karaktere.
Egység: Egységnyi termékhez tartozó díjköteles összetevő.
Típus: A mezőbe csak kiválasztási lehetőség van. A kiválasztást annak megfelelően kell végezni, hogy a díjköteles összetevő csomagolás, vagy a termékhez tartozó egyéb összetevő.
Kategória: a rögzített termékdíj kategóriák közül választhatunk

Pénzügyi státuszkód
A termékek termékdíjas összetevőinek KT/CSK kódjának generálásakor a kód 1-3 és 6-7 karaktere fixen meghatározható az adott terméknél. /Lásd feljebb/
A kód 4-5 karaktere lehet a vállalkozásra jellemző gyakran előforduló adat, amit felülbírálhat egy vevő partnerrel fennálló speciális jogviszony, és lehet egyedi az aktuális számlára vonatkozó ügylet meghatározója.
A vállalkozásra általánosan jellemző ügyletkód rögzíthető a global paramétereknél az alapértelmezett ügyletkód termékdíjnál paramétereknél.
Ha a partnernél nincs megadva egyedi kód innen fogja venni a 4-5 kódokat.

Kötelezően nyomtatandó záradékszöveg
TK/CSK kódonként a számlára nyomtatandó záradékszövegek rögzítése a Beállítások > termékdíj nyomtatás ablakban végezhető el.
Gyakorlatilag itt határozzuk meg, hogy a számla kiállítás során a kiválasztott termék és a számlán tételsorán megadott pénzügyi státuszkód alapján mi legyen a záradékszöveg

CSK/KT mezőbe rögzítendő a kód 1-3 karaktere.
PÜ mezőbe rögzítendő a KT/CSK kód 4-5 karaktere a termékdíj ügyletet meghatározó kód.
Jelleg mezőbe rögzíthető a kód 6-7 karaktere
A Neve oszlophoz tartozó nem kötelező kitöltésű mezőbe egy szabadon megadott megnevezés írható viszont rákerül a számlára
Számlán szerepeltetendő záradék mezőbe azt a szöveget kell rögzíteni, amit a törvény alapján ahhoz a tételsorhoz tartozó módon kell a számlán szerepeltetni
A megadott szövegben külön jelentősége van a <$> beírásnak, mert a szövegben ahova elhelyezésre kerül, a nyomtatásban ott jelenik meg a program által kiszámított értékadat.

Kérdése van vagy demó hozzáférést szeretne?

Hívjon! +36 70 771 6341 Ha esetleg nem vagyok elérhető minden esetbe visszahívom!